Zona Metropolitana

COMUNA BALAN

Comuna Bălan este aşezată în partea central-estică a judeţului Sălaj, la o distanţă de 45 km. de municipiul Zalău, reşedinţa judeţului se învecinează la est cu comuna Gîrbou, la sud cu comuna Hida, la vest cu comuna Românaşi şi Creaca, iar la nord cu comuna Surduc şi oraşul Jibou.

Faţă de reşedinţa de comună, satele sunt situate la distanţe cuprinse între 1 km şi 8 km., fiind legate între ele de drumul naţional ce traversează longitudinal comuna de la sud la nord şi de asemenea drumul judeţean Chendrea-Romita, care face legătura între localitatea Gălpîia şi restul satelor din comună precum şi drumul Chendrea-Mănăstire, căi de comunicaţii în administraţia Drumurilor Naţionale Cluj- Napoca şi a Direcţiei judeţului pentru Administrarea Drumului Public şi Privat, iar drumurile comunale făcând legătura între diferite părţi ale satelor aflate în administraţia primăriei comunei.

Comuna Bălan este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul, Isaia Maghiar, de la Partidul Social Democrat, a fost ales în 2000. Începând cu alegerile locale din 2016, consiliul local are următoarea componență: Partidul Social Democrat – 7 consilieri, Partidul Național Liberal – 5 consilieri, Uniunea Națională pentru Progresul României – 1 consilier.