Zona Metropolitana

COMUNA HERECLEAN

Localitatea este așezată în partea de nord –vest a județului Sălaj la o distanță de 10 km de municipiul Zalău, reședință de județ, la intersecția dintre drumul E81 Satu-Mare-Cluj-Napoca și DN.1H Aleșd-Jibou-Răstoci.
Comuna se compune din satele : Hereclean – resedinta administrativa, Badon, Bocsita, Diosod, Guruslau si Panic.

Satul Hereclean a fost atestat documentar în anul 1415, iar satul Badon în anul 1332. Satul Guruslău datează din 1441, iar Panic din 1383. Satul Bocşiţa este din 1349, iar Dioşod din 1345. La Bocşiţa dăinuie şi o frumoasă biserică de lemn ce datează din 1625. Trebuie să amintim şi de Guruslău, unde se găseşte monumentul închinat lui Mihai Viteazul. Ceea ce se vede astăzi este de fapt cel de-al treilea monument al voievodului român din sat.

În comună se găsesc numeroase vestigii istorice care ne arată existenţa unei comunităţi din cele mai străvechi timpuri. Pe teritoriul comunei se găseşte situl arheologic de la Panic, necropola romană de la Badon, aşezarea romană de la Guruslău, aşezarea neolitică de la Panic, dar şi Rezervaţiile naturale Stejărişul de la Panic şi Stejărişul de baltă tot de la Panic.