Zona Metropolitana

COMUNA HIDA

Hida este un sat din judeţul Sălaj, situat în partea de sud-est a acestuia. Este sediul administrativ al comunei omonime. Localitatea este amplasată pe valea Almaşului.
Comuna se compune din satele : Hida – resedinta administrativa, Baica, Miluani, Păduriș Racâș, Sânpetru Almașului, Stupini si Trestia.

Prima atestare documentară a localităţii provine din anul 1333, când satul apare sub numele de sacerdos de Hydalmas. Alte atestări documentare provin din anii 1587-1589 Hidalmas, 1733 Hida, 1750 Hidalmaş, 1854 Hidalmaş, Hida, 1930 Hida, 1966 Hida.

Prin obiectivele turistice pe care le are, atat naturale cat si antropice, comuna Hida are ce oferi celor dispusi sa viziteze aceste locuri incarcate de puternice rezonante culturale si istorice :

Stanca Dracului – este un monument natural de tip geologic si peisagistic, localizat in sud-vestul localitatii Hida, la marginea drumului national DN 1G

Poiana Narciselor Racas – Aria naturala „Poiana Narciselor Racas – Hida” este o rezervatie naturala mixta, de tip floristic si peisagistic situata la circa doi kilometri de satul Racas

Manastirea Stramba – a fost un important centru cultural, indeosebi in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea si prima jumatate a secolului al XXI-lea, aici functionand o scoala de dieci si poate o scoala de zugravi, iconari si muralisti, si un centru de difuzare a cartii.