Zona Metropolitana

COMUNA PERICEI

Localitatea Pericei este așezată între dealurile Silvaniei, în județul Sălaj, pe cele două maluri ale râului Crasna, pe traseul Zalău-Oradea, în bazinul Șimleu Silvaniei. Localitatea este situată la 24 km de reședința de județ, cel mai apropiat oraș fiind Șimleu Silvaniei, la 5 km;este accesibil direct de pe șosea.
Comuna se compune din satele: Pericei – resedinta administrativa, Bădăcin, Periceiu Mic si Sici.

Comuna Pericei a intrat în Cartea Recordurilor în 2007, când, cu prilejul primei ediții a Festivalului Cepei, a fost împletită o cunună din 45.000 de cepe, lungă de 4.518 metri și care a cântărit 5 tone. Astfel, a fost depășit cu 124 de metri recordul la cea mai lungă cunună de ceapă pe care îl deținuse o localitate din Polonia și cu 134 de metri cel deținut de orașul clujean Turda.

Tot atunci în curtea școlii a fost dezvelit Monumentul Cepei, unic în lume, care are o înălțime de 6 metri.Cultura legumelor are o lungă tradiție pe meleagurile sălăjene, Periceiul devenind renumit prin calitatea cepei cultivată aici, dar și pentru hărnicia, dragostea și priceperea localnicilor în domeniul agriculturii. Odată cu aderarea României la UE, agricultura din Pericei a intrat într-un proces de adaptare la sistemul de producție și de marketing european, păstrându-se, însă, nealterată tradiția de a cultiva ceapa. Realizarea Monumentului Cepei este un omagiu adus legumicultorilor din Pericei și din împrejurimi.