Comuna Sălăţig este aşezată în partea de nord a judeţului, la o distanţă de 27 km de Municipiul Zalău, reşedinţa judeţului. Economia așezării este preponderent agrară, cultivarea pământului și creșterea animalelor fiind activitatea de bază a majorității locuitorilor.
Comuna se compune din satele: Sălățig – resedinta administrativa, Bulgari, Deja, Mineu si Noțig.
Bătrânii satului povestesc că, pe vremuri, în apropierea locului unde azi se află lacul de acumulare de pe valea Șandrei se afla un sat, cu numele Șandra. Fiind atacați de tătari, locuitorii satului s-au refugiat în pădurile din apropiere, despărțindu-se în două părți. În timp, fiind nevoiți să viețuiască în pădure, fiecare grup de fugari au format noi sate, unul dintre acestea fiind satul Sălățig iar celălalt fiind satul Mineu. Aceeași poveste mai spune că, pentru a nu lăsa pe mâna păgânilor clopotele bisericii, acestea au fost aruncate într-o fântână, iar acestea – în noaptea unei anumite sărbători – se pot auzi cum bat.
Alături de orașul Cehu Silvaniei și comuna Benesat, localitatea Sălățig face parte, sub aspect etnografic din zona Codrului.