Zona Metropolitana

COMUNA SAMSUD

Satul Șamșud cu suprafața de 29.23 km2 se află într-un loc pitoresc în județul Sălaj. Comuna este alcătuită din două sate: Șamșud, centrul comunei, și Valea Pomilor . Centrul comunei, situat în partea nordică al județului Sălaj, la 28 km de municipiul Zalău, este așezată într-o vale înconjurată de două dealuri.

Oficial numele localității a fost înregistrată în anul 1349. Pe baza cărții “Monografia Sălajului” scrisă de Petri Mór, de-a lungul timpului localitatea avea diferite denumiri: în 1430 “Sampson”, în 1451 „Samson”, în 1549 „Samsion”, iar din 1570 numele actual „Sámson”, după prenumele domnului Michael Samson.

Comuna este bogată și din punct de vedere etnografic, mulți cercetători și colecționari și-au manifestat aprecierea despre sat. Costumele tradiționale sunt purtate doar în zi de sărbătoare, dar războiul de țesut este prezent în multe case și este folosit mai ales iarna. Locul cânepii este preluat de bumbac în confecționarea țesăturilor de casă. Băieții au pantaloni negri, cămașă albă țesut de casă, șorț, vestă, pălărie și cizme din piele. Fetele au două fuste largi, șorț negru sau albastru, vestă decorată cu catifea, batistă brodată. În 2009 s-a înființat grupul pentru păstrarea tradițiilor.